Onze luidsprekers: de ontwerpfilosofie

Om welke redenen wijken onze luidsprekers af van het gangbare concept
Het ontwerp van onze luidsprekerbehuizingen is gebaseerd op de beproefde dunwandige resonante klankkast technologie die zijn oorsprong heeft in de jaren dertig van de vorige eeuw en die, naar onze mening, nog altijd het beste concept voor het bereiken van het hoogst haalbare niveau van muziekweergave. Dit is overigens ook de mening van deskundigen zoals Srajan Ebaen, hoofdredacteur van het Internet magazine 6Moons en vele andere vooraanstaande audiofielen; de onderstaande quote, afkomstig uit een recentie gepubliceerd op het Internet magazine 6Moons geeft hun opvatting over dit onderwerp treffend weer:

De dunwandige resonante luidsprekers stammen uit een grote traditie,  ze  presteren nog steeds  op een muzikaal niveau dat, naar onze mening, zonder precedent is. De basisprincipes voor het ontwerp van deze kasten zijn een integraal onderdeel van een grote traditie ontstaan in de jaren dertig van de vorige eeuw welke, hoewel vandaag wat vergeten, nog steeds zeer actueel is.

De audiowereld is heden ten dage zeer verdeeld over dit onderwerp en een bizonder aardig commentaar, geschreven door dezelfde Sjaran Ebaen op de 6Moons website luidt:

Betonnen bunkers aan de ene, wapperende tenten  aan de andere kant, van de grote waterscheiding en deze twee opvattingen zullen voorlopig wel naast elkaar blijven bestaan.

In termen van luidsprekerbehuizingen lijkt de overlevering van de muzikale essentie uitsluitend bewaakt en gegarandeerd te worden door de ultra – stijve “high-mass” school. Het was het fameuze bedijf Wilson Audio dat dit concept propageerde en het is inmiddels als een design-concept overgenomen door de overgrote meerderheid van de hedendaagse luidspreker bouwers.

Het concept resonante behuizingen” wordt door de meeste moderne audiofielen beschouwd als belachelijk en niet relevant; het was echter in Amerika, in de dertiger jaren van de vorige eeuw, tijdens het bewind van Western Electric en Altec Lansing, dat dit concept in feite is ontwikkeld. Dan zwaaide de slinger naar het Wilson Audio concept en gingen de Japanners met resonante behuizing concept aan de haal en hetzelfde gebeurde met de hoog impedante, hoog rendement breedbandluidsprekers die noodzakelijk waren voor het succes van de micro-power SET Triode buizenversterkers

Onze luidsprekerkasten
Het was Bernard Salabert die ons inspireerde om dit laatstgenoemde concept eens nader te onderzoeken en we zijn er na een jarenlange zoektocht in geslaagd om, op basis van de kennis van zaken uit de jaren dertig, deze dunwandige (4 tot 13 mm) resonante klankkasten opnieuw te bouwen.Het resultaat is een kast welke absoluut vrij is van ongewenste resonanties; er zijn  daartoe  aan de binnenzijde voorzien van “bracing”: houten versterkingsribben volgens dezelfde  principes als toegepast bij snaarinstrumenten zoals gitaren, violen en violoncello’s; voorts wordt er geen dempingsmateriaal zoals wol en dergelijke toegepast

De kasten worden in hoofdzaak samengesteld uit gefineerd hoogwaardig Berken multiplex, massief Oregon pine en Sitca spruce, gestoomd beuken en African blackwood.

Afwerking d.w.z. de fineerkeuze, kleur etc. op klantspecificatie
Ook produceren we, op bestelling, nog steeds kasten welke hoofdzakelijk zijn opgebouwd uit massief Sitca spruce, Fichte en Oregon pine. Deze prachtige houtsoorten worden ook gebruikt voor violen, violoncello’s en gitaren. Deze kasten worden afgewerkt met 5 lagen vioollak op shellacbasis. Door toepassing van deze materialen ontstaan luidsprekers met ongekende muzikale kwaliteiten; de muziekweergave is zeer natuurlijk en ons ideaal; de echte “werkelijkheidsweergave” wordt hiermede het meest benaderd.

Filtering
Filters in de signaalweg van versterker naar luidspreker verstoren vrijwel altijd het pure audiosignaal in negatieve zin; reden voor ons om de toepassing ervan zoveel mogelijk te vermijden en mede om deze reden kiezen wij voor breedband luidsprekerunits